Enflasyon verisinin son üç yılın en düşük seviyesine gerilediği günde hem borsa hem de dolarda hareketli dakikalar yaşanıyor. Borsa İstanbul, sakin başladığı güne eksiye geçti ve düşüş yüzde 3’e yaklaştı. Dolar ise 2,83 seviyesini aştı. Uzmanlar hareketin kâr kaynaklandığına işaret ediyor.

Küresel riskten kaçış eğiliminin yurtdışı borsalarda yarattığı satış baskısı hisse senetleri piyasasına da sıçrarken, endekste yüzde 3’ü aşan sert satışta ise artan iç siyasi gerginlikler ve yıllık enflasyonun bundan sonra artacağı beklentisi etkili oldu.

DOLARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN- BIGPARA

Dolar ise son altı ayın en düşük seviyelerini gördüğü bu hafta başında, enflasyon öncesi 2,80’nin hemen üzerindeki seviyelerden enflasyon verisi sonra ilk olarak 2,79’a kadar geriledi ancak sonrasında 2,83 seviyesine tırmandı.

Uzmanlar piyasadaki harekette kâr realizasyonlarının etkisi olabileceğine işaret ediyor.

Reutershaber ajansı, küresel piyasalardaki satışla birlikte iç siyasetteki gerilim algısının oluşmasının borsadaki kayıpları artırdığı ifade edildi.

BIST-100 endeksi 80,885 puana kadar gerilemesinin ardından, saat 1659’da yüzde 3.4 düşüşle 80,977 seviyesinden işlem görüyor. Bankacılık endeksi ise aynı saatlerde yüzde 4.17 düşüşte.

ALB Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Enver Erkan, enflasyonun düşük gelmesinin etkisiyle Merkez Bankası’ndan gelecek faiz indirimlerine yönelik belirsizliğin artmış olabileceğine işaret etti.

Erkan, “Enflasyon rakamları açıklandı bugün oldukça iyi geldi. Bir süredir borsada düzeltme bekleniyordu. Haftasonunu doğru ABD’den gelecek veriler ve krediderecelendirme kuruluşu S&P’den gelecek not değerlendirmesi kâr realizasyonları için bahaneleri artırdı. Uzun vadede Fed’den daha şahin beklentiler içine girilmesi de tabiki etkenlerden bir diğeri. Merkez Bankası’nın indirimlerinin ne kadar devam edeceğini tahmin edemiyor yatırımcılar ve yatırımlarından kâr etmek istiyorlar” dedi.

“MAYISTA SAT’I GÖRÜYORUZ”

Global Menkul Değerler Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, “Mayıs ayı aslında satış ayıdır. Aslında bu tüm dünyada gerçekleşiyor “Sell in May” algısı.  Yatırımcılar Ocak ayından Mayıs’a kadar beklerler, pozisyonlarının karını beklerler sonrasında da satışa geçerler. Normal olan şey bu. Ancak verilere bakıldığında birinci çeyrek rakamlarının oldukça kötü gelmesinin de etkisi oldu. Bugün enflasyon rakamları iyi geldi ama çekirdek enflasyona yansımadı. Aslında bu da şunu gösterdi; son veriler bizi bir yere taşımıyor ve bu da piyasaya da yansımıyor. Bundan sonra da siyaset ve dış baskıların etkisi de Borsaİstanbul üzerinde etkili oluyor” yorumunu yaptı.

KAYNAK: HÜRRİYET