Yeni Şafak yazarı Abdulkadir Selvi bugün ki yazısında AKP-MHP koalisyon görüşmesinin perde arkasını yazmış.

Yazısının başlarında AKP’nin MHP ziyaretinin nasıl bir ortam da geçtiğini yazdıktan sonra MHP lideri Devlet Bahçeli’nin Ahmet Davutoğlu’na söylediği şu sözle MHP’nin koalisyonda olmak istememesinin asıl sebebinin çözüm süreci konusunun olduğunu yazmış.

Görüşme de Bahçeli Davutoğlu’na

“Bunlar bağımsız Kürdistan kurmak istiyorlar. Bu konuda yeminleri var. Siz de çözüm süreci ile buna çanak tutuyorsunuz. Ama bu sizin yönteminiz. Çözüm süreci açısından baktığımızda CHP ile aynı noktadasınız. CHP ile uzlaşma imkanınız daha kolay. Onlarla daha kolay anlaşırsınız. Ekonomi, dış politika vesaire, bunlar çözüm sürecinin yanında tali konular. Ama bizimle engeller var. Biz çözüm sürecinde aynı fotoğrafta olmayız.”

sözleriyle koalisyon arayışlarını sonlandıracak şartlarını söyledikten sonra

“Bizimle değil, CHP ile koalisyon kurmanız yararlı olur. Çünkü bir toplumsal yarılma var. CHP ile koalisyonun sosyal tabanı geniş olur, bu yarılmanın tamiri açısından yararlı olur.”

Diyerek koalisyon kurma arayışlarını bitirmiş AKP ile.

Peki bu böyle midir yoksa başka işlerde olabilir mi süreçte.?

Yazıda MHP’nin AKP’nin kuracağı bir azınlık hükümetine dışardan destek ihtimalinden bahsedilmiş. Fakat bunun çok reel olmadığı kanaatindeyim. Zira MHP hem iktidarın nimetlerinden yararlanmayıp hem AKP ile ortak olma görüntüsü vermek istemeyecektir.

Bu görüşmeler ve tablolar beni hep şüpheci olmaya yönlendirmiştir. Ve bu görüşmenin sonucu olarak AKP CHP koalisyonun daha yüksek ihtimal olduğunu düşünebilirsiniz. Ama MHP’nin son ana kadar AKP ile perde arkasında koalisyon görüşmelerini sürdürecektir. Ama kamuoyu önünde AKP ile ortak olmak istemiyorum diyecektir. İşler çıkmaza girdi denildiği noktada  şartlar ve ülke menfaatleri buna mecbur bıraktı diyerek AKP ile koalisyon kuracağını düşünüyorum. Hatta kurulacak koalisyonun büyük ölçüde hallolduğu Ankara kulislerinde konuşulan bir konu.

Perde önünde MHP koalisyonu istemeyen parti konumunda olma, perde arkasında ortaklık kurma faliyetleri sürdürüyor AKP ile.

Bu sadece MHP nin stratejisi değil AKP ile ortak bir starteji olduğu aşikar. Zira bu plan ile AKP koalisyon kurmak isteyen çözüm isteyen parti pozisyonunda kendini gösterecek ve olacak seçimde biz çözüm aradık onlar yanaşmadılar diyecek. MHP ise biz kendi seçmenine çözüm süreci kırmızı çizgimizden vazgeçmedik ama ülkenin ali çıkarları için AKP ile biraraya geldik diyecek.

Bu plan işler mi .

CHP bu planda nasıl pozisyon alacak planın işlemesi biraz ona bağlı olacak.

ANALİZ: FUAT BARAN