Yeniyon.com daha önce PKK’nın Diyarbakır’a saldıracağını emniyet güçlerinin önlem alması gerekiğini belirten bir haber yayımlamıştı. Belgesi, adı ve yeriyle PKK’nın Diyarbakır’a saldıracağının belirtildiği belge haber niteliği taşıyordu. Özellikle takındığı ideolojik tutum nedeniyle terör örgütüne karşı gerekli önlemi almakta zorlanan, Diyarbakır Emniyet müdürlü daha önce terör operasyonu diye polislerin evini basmıştı.

Bu kapsamda Diyarbakır’da terör örgütünün saldıracağı haberi gerek poliste gerek se diğer güvenlik güçlerini teyakkuza geçirecek ve gereken önlemleri alacağı varsayımıyla elimize gelen belgeyi haberleştirdik.

Nitekim haberimiz üzerine alınan önlemler nedeniyle PKK saldırı yapmayı planladığı noktadan saldırı yapamadı. Ancak PKK’nın Diyarbakır’da saldıracağına ilişkin apaçık göstergeler varken Diyarbakır Emniyeti gerekli önlemleri almayarak bir polis memurununun şehit olmasına neden oldu.

 

SALDIRIYI DEĞİL İNTERNET SİTESİNİ ENGELLETTİ…

Yeniyon.com’un haberi 20 temmuzda yayyınlandı. 20 Temmuz’da haberle ilgili hiç bir işlem yapmayan Diyarbakır Emniyet Müdürü Halis Böğürcü, PKK’nın Diyarbakır’da saldıracağı bilgisine rağmen, gerekli önlemleri almayıp bir polis şehit olunca sorumluluk almak yerine yeniyon.com’u suçlamaya kalktı. Diyarbakır 1. Sulh Ceza hakimliğine başvuruda bulunan Diyarbakır Emniyet Müdürü Halis Böğürcü, haberimizden  dolayı PKK’nın eylem yerini değiştirdiğini bunun için bir polisin şehit olduğunu iddia ederek sitemizin kapatılmasını istedi…

HUKUK GARABETİ…

Diyarbakır 1. Sulh Ceza Hakimliği Emniyet Müdürü Bögürcü’nün başvurusunu reddetti. Hakimliğin reddi üzerine normal usul hukuku gereği Emniyet Müdürü’nün Diyarbakır 2. Sulh Ceza Hakimliği’ne itiraz etmesi gerekiyordu. Ancak Emniyet 2. Sulh Ceza değil 1. Sulh Ceza’ya yani red kararını veren hakimliğe dört gün sonra yeniden başvurdu.  Bu sefer aynı hakimlik, dört gün önce verdiği kararın tam tersi bir karara imza atarak, yeniyon.com’a erişimi engelledi.

GİZLİ BELGE YAYINLAYAN SİTENİN KAPATILMASINA…

Hakimliğin kapatma gerekçesi ise komediden öte. Hakimlik kararında “belgenin GİZLİ ve sadece muhatap birimin bilmesi gereken genel nitelikli değil özel münhasır ve gizli olmasına rağmen bu şekilde haber yapılmasından olumsuz etkileneceğinin ve haber akışının sekteye uğrayacağının aşikar olduğu bu durumun da ileride güvenlik zaafiyeti yaşatacağının öngörülebilen bir durum olduğu, bu belgenin paylaşılmasının güvenlik güçlerinin belirtilen noktada yapılacak ya da yapılması plananan saldırdıdan haberdar oldukları hususunda terör odaklarını alenen bilgilendirme anlamına gelineceği, hususları göz aradı edilerek bu belgenin yayımlanmış olmaası, hem güvenlik zaafiyeti oluşmasında hem haber kaynaklarının zarar görmesinde, hem de güvenlik kuvvetleri ve vatandaşın ve kamu güveliğinin olumsuz etkileneceği kanaati oluşmuştur” deniyor.

Gazetecinin görevi polisin haber kaynaklarının zarar görüp görmemesi değil. Kamu yararı adına kamuoyunu bilgilendirmektir. Eğer bir örgüt bir şehirde saldırı düzenleyecekse, gazeteci bunu haber aldıysa bunu haber yapmaktan daha büyük bir kamuyararı olabilir mi?

ANAYASA MAHKEMESİ KARARLARINA AYKIRI GEREKÇE…

AKP’liler dahil tüm hukukçuların deflarca belirttiği gibi bir haberden dolayı bir sitenin cezalandırılması mümkün değil. Normal şartlar altında haberin siteden kaldırılması istenir eğer haberin kaldırılması noktasında site direnç gösterirse o haberin URL adresinin yasaklanması gündeme geliyor. Ancak Diyarbakır 1. Sulh Ceza Hakimi, her nasıl olduysa, kendi kararını tepelediği gibi Anayasa’yı da tepeleyerek, genel uygulamanın aksine tüm siteyi kapatmaya karar vermiş.

BELGE GİZLİ SİTEYİ KAPATIN…

Mahkeme kararında şöyle deniyor: “Ayrıca yapılan haberde aleniyetlik, toplumsal ilgi ve kamu yararı bulunmamaktadır. Aksine yayımlanan belge güvenlik kuvvetlerini ilgilendiren ve Gzililik içeren bir belgedir. Bu nedenle “URL adresi belirtilerek içeriğe erişimin engellenmesi yöntemiyle ihlalin engellenemeyeceğine kanaat getirilmesi halinde, gerekçesini de beliritmek kaydıyla İnternet sitesindeki tüm yayına yönelik olarak erişimin engellenmesine karar verebilir hükmü gereğince internet sitesinin ve Emre Uslu’nun twitter hesabının toptan kapatılmasına…”

Haberimizde kamu yararı bulunmadığına hükmeden 1. Sulh Ceza hakimine hatırlatmak isteriz: terör örgütünün bir şehirde saldırı düzenleyeceğini, yetkililerin önlem alması gerektiğini haberleştirmekten daha büyük kamu yararı ne olabilir?

 

ŞOK BELGE: O POLİS GÖZ GÖRE GÖRE ŞEHİT EDİLMİŞ…

Diyarbakır Emniyet’i ve mahkeme kararının gerekçesine göre yeniyon.com’un haberi üzeirne PKK’nın saldırı yapacağı yeri değiştirdiği iddia ediliyor. Oysa aynı Diyarbakır Emniyet’i polis memuru Tansu Aydı’ın şehadetinden sadece üç saat önce tüm birimlere İstihbarat geçerek PKK’nın şehir içinde saldıracağı haber veriliyor.

Yeniyon.com olarak mahkemeye sunduğumuz iktiraz dilekçesinde yer verdiğimiz yeni bir belge söz konusu. 23/7/2015 tarihli Diyarbakır İl Emniyet Mdürlüğüne ait bir belgede “PKK/KCK terör örgütü şehir içi yapılanmalarına adam öldürme kaçırma, kamu araçları ve güvenlik güçlerine (asker polis) ait araçların gaspedilmesi, kundaklanması vb. Her türlü eylemin gerçekleştirilmesi yöünde bilgiler alınmıştır.  Belitilen eylemlere yönelik müteyakkız bulunarak çalışmaların yapılması” talimatı veriliyor.

Bu belge Diyarbakır Emniyet Müdürü’nün iddiasının aksine Diyarbakır polisinin PKK’nın nerede ve ne zaman saldıracağını bildiğini gösteriyor. Yani Emniyet müdürünün iddia ettiği gibi PKK yeniyon.com’un haberinin üstüne saldırı yerini değiştirdi haberi çöküyor. Çünkü ikinci polisin PKK’nın şehir içinde saldıracağından da haberdar olduğunu gösteriyor.

Yeni begleye göre Diyarbakır emniyet yetkilileri PKK’nın şehir içinde saldıracağını bile bile trafik polisi Tansu Aydın’ı gerekli önlem almadan trafik ihbarına gönderilmiş. Bu tip zamanlarda PKK’nın sahte ibarlarla polisi tuzağa düşürdüğü biliniyor. Sahte ihbarlara karşı polisin zırhlı araçlar ve Özel Harekat polisi eşliğinde olay yerine gitmesi genel bir uygulama. Ancak Trafik polisleri PKK’nın saldıracağı biline biline önlem almadan olay yerine gönderilmiş.

İPİN KOPTUĞU YER…

Diyarbakır Emniyet yetkilileri gerekli önlemi almadan trafik polisini sahte ihbarla olay yerine gönderdiği için alel acele sorumlu arayışına girdi. Kendi sorumluluğunu başkasının üstüne atmak isteyen Diyarbakır Emniyet Müdürü Halis Böğürcü istihbaratı alınan saldırıyı engele(ye)meyince yeniyon.com’un engellenmesini istedi. Bu kapsamda 20 Temmuz’daki haberimizi polis şehit olduktan sonra 24 Temmuz’da hatırlayarak 1. Sulh Ceza Hakilmiğine başvurdu..

Yeniyon.com olarak Diyarbakrı Emniyet Müdürüne soruyoruz:

  • Eğer yaptığımız haber nedeniyle PKK saldırı noktasını değiştirdiyse, PKK’nın şehir içinde eylem yapacağı bilgisi de elinizdeydi. Saldırıdan sadece 3 saat önce tüm birimlere geçtiniz. O saldırıyı neden önlemediniz?
  • Sizin bildiğiniz ama kamuoyunun bugüne kadar bilmediği saldırı ihbarına rağmen şehit olan trafik polisi Tansu Aydın’ı neden önlem almadan olay yerine gönderediniz?
  • com PKK’nın Diyarbakır’da saldıracağını açık açık yazdığı halde neden gerekli önlemleri almadınız?
  • com’un haberi 20 Temmuz’da çıktığı halde neden 4 gün beklediniz de polis şehit olduktan sonra sitenin kapatılmasını istediniz?
  • Sitenin kapatılmasını istemenizdeki asıl amaç artık Havuz Medyasında bile çıkan ve Diyarbakır’ı yönetemediğinize yönelik eleştiriler mi?
  • com’u engelletine PKK saldırılarını da engellemiş mi oldunuz? Yeniyon.com kapatıldıktan sonra Diyarbakır’da bir çok saldırı oldu. Bunları neden engellemediniz?

 

EngelKarariEngelkarari2engelkarari3

 

 

 

 

 

Haberimizi okuduğunuz için teşekkürler…

Okuduğunuz bu metinler sesi kısılan, nefesi kesilen insanların sesine ses, nefesine nefes verme çabası. Bu çaba, karınca kararınca Nemrut'un ateşine karşı "yerimiz belli olsun" çabası. Bu çaba, 'zalim zulmederken sen ne yaptın?' diye sorulduğunda "dik durdum" deme çabası. Bu çabanın devam etmesini isteyen dostlarımız aşağıdaki ürünü alarak destek verebilirler. Desteğiniz için yürekten teşekkürler.

Bu yayınların devam etmesi için verdiğiniz destek için çok teşekkürler...