Paralel Devlet
Paralel Devlet kavramını ilk defa Amerikalı tarihçi R. Paxton, Nazi Almanyası’nı incelerken kullandı.
Paxton’a göre Paralel Devlet; yönetim ve organizasyon olarak devleti andıran fakat devlet ya da hükümetin yasal parçası olmayan yapıdır. Kendisine “hükümet tarafından” biçilmiş misyon resmi ideolojisinin kitlelere ulaştırılması ve tanıtılmasıdır.
Yani aslında Paralel Devlet, “siyasetten bağımsız sivil toplum hareketi” değil tam aksine “yürütme erkinin organizasyon ve yönetiminde” siyasete entegre olmuş taşıyıcı bir unsurdur. Burasını not alalım.
Paxton, Paralel Devlet aracılığı ile faşist bir rejiminin kurulmasını evrelere ayırmıştır. Bunlar;
- Siyasal örgütlenmenin başlaması
- Siyasal alanda etkinliğin kademeli olarak arttırılması
- Faşist yönetimi savunacak yetiştirilmiş elitistlerin hızlı bir şekilde iktidar organlarına egemen olması
- Hâkim düşünsel sistemin yayılması için iktidar ve onun mekanizmalarının araç haline getirilmesi
Bütün bu aşamalar gerçekleştikten sonra demokrasilerin uygulama araçları olan seçimler, halk oylamaları, yasal tartışma alanları ve parlamento gerçek amaçlarının dışında siyasi iktidarın amaçlarına hizmet eden kurumlar haline dönüştürülür.
Oluşturulmuş olan “yandaş medya”ya verilmiş olan görev ise kamuoyunun algısını ilerleyen süreçte “yaşanacak değişimler” için hazırlamaktır.
Yine benzer şekilde; eğitim politikaları, silahlı kuvvetler, polis, medya ve diğer bütün kurumlar Paralel Devlet tarafından yeniden şekillendirilir ve amaca uygun şekle getirilir.
Sürecin gerçekleşme aşamasında insan kaynağı ve finansal ihtiyaçlar siyasal iktidar tarafından karşılanır.
Hukuksal alanda yaşanan sorunlar ise yürütmenin paralel yapının kurulmasını kolaylaştırıcı yasal düzenlemeleri ile çözümlenir.
Süreç amacına ulaştığında da şöyle oluyor;
Geçmiş olsun…
Cemal Meray
Haberimizi okuduğunuz için teşekkürler…Okuduğunuz bu metinler sesi kısılan, nefesi kesilen insanların sesine ses, nefesine nefes verme çabası. Bu çaba, karınca kararınca Nemrut'un ateşine karşı "yerimiz belli olsun" çabası. Bu çaba, 'zalim zulmederken sen ne yaptın?' diye sorulduğunda "dik durdum" deme çabası. Bu çabanın devam etmesini isteyen dostlarımız aşağıdaki ürünü alarak destek verebilirler. Desteğiniz için yürekten teşekkürler.
Bu yayınların devam etmesi için verdiğiniz destek için çok teşekkürler...