Dershaneler Yeniden Açılır mi?
Türkiye’nin içinde bulunduğu hükûmet kurma kargaşası, Eğitim alanında yapılan bir çok yanlışın düzeleceği sinyalini vermeye başladı. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu (DİDK), eğitim kurumlarına yönetici atamasını düzenleyen yönetmeliğin 3. maddesinin yürürlüğünü durdurdu. Böylelikle dört yıllık çalışma süresini doldurmadan görevlerinden alınan mudur ve müdür yardımcıları görevine geri dönmesine karar verildi .
Bu düzeltme akıllara dershaneler yeniden açılır mi sorusunu getiriyor. Biliyoruz ki dershaneler AKP’nin cemaati bitirme planın bir parçası olarak hayata geçirilmişti. Dershane ihtiyacını kaldırmak için TEOG sınavı yürürlüğe girmişti. TEOG sınavı bütün ülke genelinde öğrencilerin ikinci yazılı notu seklinde sisteme girmişti. Fakat bu uygulama dershane ihtiyacını kaldırmaktan ziyade arttırdı. Türkiye deki Kötü eğitim koşulları, öğretmen yetersizliği ve okullarda bir çok sözleşmeli öğretmenin değişip durması ,sınıfların kalabalık olması, doğudaki imkânsızlıklar dershane ihtiyacını hiçbir zaman kaldıramadı. Hükûmet değişik zamanlarda yaptığı yanlışı telafi için çeşitli uygulamalar yaptı. Halk eğitim merkezlerindeki bedava kurslar açtı fakat bunlar kırsala hizmet veremedi, okullarda açılan okul kurslarındaki değişiklikler de bir nebze dahi sorunu çözmedi. Çünkü okuldaki açılan kursların kalabalık olması ,öğretmenlerin yeterince iyi ücret almadan çalıştırılması , öğrencilerin seviye sınıfı olmadan eğitime alınması problemin çözümü olmak yerine arka yüzünü oluşturdu.
Tatbikî bunların yanında en büyük problemde kapanan dershane çalışanlarının akıbeti oldu. Bir çok kişi öğretmeninden çaycısına yada temizlik görevlisinden yöneticisine insanlar mağdur edildi. Bir çok öğretmen adayı atanmayı beklerden üstüne issiz kalan öğretmenlerde eklendi. Diğer bir çıkış yolu da dershanelerin özel okula dönüştürülmesi fikriydi. Bu fikir de halka cazip gelmedi. Bir yıllık dershane ücretini borç harç ödeyen halk çocuğunu yıllarca hükümet desteği bile olsa özel okula göndermeye yanaşmadı. Özel okulların ek materyal masrafları göz önüne alındığında bir çok kişi özel okulları göz önünde bile bulundurmadı.
Sonuç olarak dershanelerin kapatılmasının hiçbir eğitime katkısı olmadı, sadece hükûmetin güç gösterisi yapmasında etkili oldu. Dershanelerin bu aşamada yeniden açılmasının birçok yarar sağlayacağı neredeyse gün gibi acık.
En azından, atanamayan öğretmen adayları için iş kapısı. Doğuda ve bir çok yerde öğretmen açığı nedeniyle oluşan eğitim eşitsizliğinin ortadan kaldırılması nedeniyle de yararı var.
CHP gecen yıl dershane yasasındaki bazı maddelerin iptali için Anayasa mahkemesine başvurmuştu. Şimdi CHP’nin iktidar ortağı olması söz konusu. Eğer bu koalisyonda CHP devreye girer dershane düzenlemesini iptal ettirirse muhafazakar seçmen kitleleri arasında sempatisini artırır.
Kim ne derse desin dershanelerin ne kadar önemli bir işlevinin olduğunu özellikle dar gelirli aileler en geç gelecek yılın sonunda çocukları üniversiteyi kazanamayınca anlayacak. İşte o zaman dershaneler açılacak. Umarız siyasetçiler bunu önceden görür ve Erdoğan’ın hırsına genlerin bir kaç yılını yakmazlar…
Mısra Yalvaç