Ankara’da siyasi aktörlerin pozisyonuna göre koalisyon hesapları her gün yeniden yapılıyor. Ancak ana talepler çerçevesinde değerlendirildiğinde sonuçta tüm hesaplar bir noktayı işaret ediyor. Koalisyonun kiminle kurulacağını anlamak için siyasi aktörlerin ne istediğine ve nasıl hareket ettiğine bakmak gerekiyor. Tek tek siyasi aktörlerin ne istediğine bakalımm

Recep Erdoğan: Erken seçim istiyor. Bunu istemesinin iki nedeni var. Ahmet Davutoğlu’nun ipini kesinlikle çekmiş durumda. Davutoğlu’ndan kurtulmak için en kolay formülün Erken seçim olduğunu düşünüyor.

İkincisi erken seçimde koalisyon da çıksa, AKP tek başına da gelse bunun kendi elini güçlendireceğini hesap ediyor. Şöyle ki, eğer AKP tek başına iktidar olursa zaten Erdoğan güçlenmiş olacak. Eğer koalisyon hükümeti kurulursa, öncelikle Ahmet Davutoğlu’ndan kurtulmuş, (Davutoğlu AKP’nin başında dursa bile ikinci kez yenildiğinden ipleri tamamen Erdoğan’a teslim etmiş olacak) olarak hükümet kurulacağı için AKP üzerindeki Tek söz sahibi Erdoğan olacak. Bu nedenle Erdoğan erken seçim istiyor.

Erdoğan erken seçim için AKP’nin %35’e kadar düşüşünü göze almış durumda. Daha aşağı bir düşüş olursa Erken seçimden vazgeçebilir. Ancak şu anda daha aşağı bir düşüş görünmüyor.

Ahmet Davutoğlu: Davutoğlu ne pahasına olursa olsun koalisyon kurmak istiyor. Koalisyon kuramazsa Erdoğan’ın kendisini bitireceğini biliyor. Davutoğlu AKP olağan kongresine Başbakan olarak çıkmak istiyor. AKP’nin başında kalmasının tek yolunun bu olduğunu düşünüyor. Ancak Davutoğlu’nun koalisyon kurarken bir yandan da Erdoğan’ın hamlelerini karşılaması gerekiyor. Bunun için öncelikle AKP üzerindeki etkinliğinin zaman içinde azaltılması gerektiğini düşünüyor.

Bu nedenle Erdoğan’a doğrudan karşı çıkan sert hamleler yerine, Erdoğan’ın altını oyarak iş yapmayı tercih ediyor. Erdoğan’ın çevresinden uzaklaştırdığı, eski havuzcularla temasa geçti. Alttan ve fakat kararlı bir şekilde AKP’yi Erdoğan vesayetinden kurtarmak istiyor. Bunun için koalisyona ve zamana ihtiyacı var. Bu nedenle de en az iki yıllık bir koalisyon kurmak istiyor.

CHP: Davutoğlu ile koalisyon kurmak istiyor. Ancak Erdoğan’ın gölgesinden kurtulmak şartıyla. Davutoğlu da bu talebe hayır demiyor ancak “zamanlama” konusunda uyumsuzluk var. CHP bir an önce Erdoğan vesayetinden kurtulmak gerektiğini düşünürken Davutoğlu bunu zamana yaymak istiyor. Aradaki temel pürüz bu.

MHP: Bahçeli’nin en öncelikli konusu erken seçim veya koalisyon değil. Siyasi ortam nasıl şekillenirse şekillensin, Bahçeli’nin önceliği milliyetçi oyların MHP etrafından kenetlenmesi. Daha farklı bir ifadeyle Bahçeli aldığı %16’lık oyu kemikleştirmek istiyor. Bunun için Erdoğan’dan kaçıp MHP’ye gelen oyları sabitlemek için bir yandan Erdoğan karşıtlığına vurgu yaparken, bunların CHP’ye gitme ihtimaline karşı da CHP ile AKP’yi aynı uçuruma doğru itiyor.

Ancak konu erken seçim veya koalisyona geldiğinde, Devlet Bahçeli’nin tercihi koalisyon olmak zorunda. Bu konuda daha önce bir analiz yayınlamıştık.

Bu durumda Devlet Bahçeli AKP-CHP koalisyonu ile MHP’nin %16’lık oyunu kilitleyebilirse bunu destekler. Ancak, havuz medyasının operasyon gücü, Erdoğan’ın hamleleri MHP liderinin elini zayıflatabilir. Zira AKP-CHP koalisyonunu Erdoğan istemiyor.

Erdoğan mecbur kalırsa, ülkeyi erken seçime götüremezse MHP’yi AKP’nin yanına yamamak istiyor. Erdoğan’da bunu başaracak siyasi zeka ve hamle üstünlüğü var.

Sonuç olarak, koalisyon hesaplarını belirleyecek tek şey, Ankara’da oyun kurucunun değişip değişmeyeceği. Eğer Erdoğan tek oyun kurucu olarak devam ederse erken seçim görünüyor. Davutoğlu buna direnebilirse AKP-MHP koalisyonu görünüyor. Davutoğlu oyun kurucu olmayı başarırsa AKP-CHP koalisyonu olacak.

Sizce hangi ihtimal daha büyük?

Not: Bir de Gül faktörü var ama o şimdilik flu…

Haberimizi okuduğunuz için teşekkürler…

Okuduğunuz bu metinler sesi kısılan, nefesi kesilen insanların sesine ses, nefesine nefes verme çabası. Bu çaba, karınca kararınca Nemrut'un ateşine karşı "yerimiz belli olsun" çabası. Bu çaba, 'zalim zulmederken sen ne yaptın?' diye sorulduğunda "dik durdum" deme çabası. Bu çabanın devam etmesini isteyen dostlarımız aşağıdaki ürünü alarak destek verebilirler. Desteğiniz için yürekten teşekkürler.

Bu yayınların devam etmesi için verdiğiniz destek için çok teşekkürler...