Bayramga geçişler ücretsiz olacak

Osmangazi Köprüsü’nün açılışı için Kocaeli’nin Dilovası kesiminde düzenlenen törene, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, ArnavutlukBaşbakanı Edi Rama, Başbakan Yardımcıları Numan Kurtulmuş, Mehmet Şimşek, Nurettin Canikli, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ve vatandaşlar katıldı.
Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, “Dilovası ile Altınova arasında dünyanın en büyük 4. Avrupa’nın en büyük 2. asma köprüsünü açmak için buradayız. Osmangazi Köprüsü’nün hayırlı olmasını diliyorum. Şimdi Çanakkale 1915 Köprüsü için hazırlanıyor. Biz bir çağı açan ecdadın torunlarıyız. Her zaman ifade ettiğim gibi yol medeniyettir. Yol gelişmedir. Yol büyümedir.” dedi. Erdoğan, köprünün bayram boyunca ücretsiz olacağını söyledi.
3 GİDİŞ, 3 GELİŞ ŞERİDİ
3 gidiş ve 3 geliş toplam 6 şeritle hizmet verecek olan köprü, aynı zamanda dünyanın 4’üncü büyük asma köprüsü unvanını alacak. Köprü, İstanbul-İzmir otoyolunu 3,5 saate, Gebze-Orhangazi yolunu en kısa süreye indirmiş olacak. Aynı zamanda özellikle yaz ayları ile bayram tatillerinde, tatili İstanbul dışında geçirmek isteyenlerin kara yolları ile feribot iskelelerinde izdihamı biraz daha azalacak.
KÖPRÜ GEÇİŞ ÜCRETİ
Köprünün temel atma töreni 29 Ekim 2010 tarihinde gerçekleştirildi. O dönem köprünün geçiş ücreti 35 Dolar artı KDV olarak açıklanmıştı. Köprünün geçiş ücreti halen 35 dolar; fakat geçiş fiyatı açıklandığında dolar kuru 1.43 iken, bugün ise 3 TL’ye dayanmış durumda. 2010 yılında açıklanan fiyatla vatandaşlar 60 TL’ye Körfez’den geçebilecekken, bugünkü kura göre ise köprünün geçiş fiyatı 120 TL’yi buldu. Benzinli bir otomobil en fazla 50 liralık yakıtla 90 kilometrelik Körfez yolunu kat ederken, köprü ücreti bunun iki katından fazla.
Bu arada, Köprü geçiş ücretinin açıklanmasından önce önemli bir düzenleme yapıldı. Yap-işlet-devret (YİD) modeli çerçevesinde yaptırılan köprülerin geçişinde Katma Değer Vergisi (KDV) oranı yüzde 8 olarak uygulanacak.
ÖZGÜR DÜŞÜNCE