AKP’lilerin 30 Mart seçimlerinde yaptıkları gibi trafolara kedileri sokup oy çalacakları neredeyse kesin gibiydi. Bir çok AKP’li de dahil toplumun %70’e yakın AKP’nin oy çalacağına inanmıştı. Ancak son seçimlerde AKP oy çalamadı. Bunun en büyük nedeni. sosyal medyada başlatılan bilinçlendirme faaliyetleriydi.

Sosyal medya AKP’nin oy hırsızlığını önlemek için üç önemli fonksiyon üstlendi.

Birincisi, AKP’nin nasıl oy çaldığını adım adım topluma anlattı. Böylece AKP’nin oy hırsızlarının yolları tıkandı. Örneğin, seçimlerden önce ülke genelinde elektrikler kesilince bu seçimlerde de AKP’nin 30 Mart seçimlerindeki bir yöntemle oy çalabileceği kaygısı ortaya çıktı.

Merkez medya susturulmuş odluğundan, sosyal medya öncü rol oynadı. Böylece en azından AKP’nin oy çalacağına ilişkin kaanatler pekişti.

“AKP’nin ilçe seçim kurullarında oylar çaldığı, Anadolu Ajansı üzerinden manipülasyonlar yaparak, muhalefetin müşahitleri dağıtıldıktan sonra oy tutanaklarıyla oynandığı” kanaati yaygınlaştırıldı. Böylece, halkın önemli bir kesimi AKP’nin nasıl oy çaldığını öğrenmiş oldu. Buna önlemler geliştirildi.

AKP oy çalmayacak olsaydı bile, AKP’nin oy hırsızlığı yapacağı algısı muhalif toplum kesimlerinin siyasal sürece katılmasını kolaylaştırdı, sandığa gittiler. Oy çalma tartışmaları AKP’nin hırsız olduğu algısını iyice pekiştirdi. AKP’ye oylarını çaldırmamak için akşama kadar sandık başında bekleyen insanlar vardı. Bu noktada sosyal medyanın katkısı büyük oldu.

İkincisi, AKP’nin Anadolu Ajansı üzerinden yaptığı sandık oyunun sosyal medya üzerinden bozuldu. Eski seçimlerde olduğu gibi Anadolu Ajansı bu seçimde de öncelikle AKP’nin %62 oy aldığını açıkladı. Böylece hedef yine muhalefet müşahitlerinin sandık başlarını terk etmesini sağlamktı. Ancak sosyal medyada gerçek oy sonuçları hızla paylaşılmaya başlanınca AA manipülasyon yapamadı. Muhalif müşahitleri sandık başlarını terk etmediler. AKP’liler de oy çalamadı.

Eğer ülke genelinde alınan oylar YSK’nın yasağı kalkana kadar açıklanmamış olsaydı, bir çok muhalefet müşahiti sandıkları terk edeceği için, son anda yine AKP oy çalabilecekti. Ancak sosyal medya yasak dinlemez. Oy oranları sandıklar kapanır kapanmaz açıklanınca AA üzerinden yapılan sandık maniplasyonu boşa çıkarıldı.

Üçüncüsü, sosyal medya AKP’nin oy çalması durumunda yeni bir Gezi hareketi başlatacak kadar güçlü o kadar gergindi. Gün boyu AKP’lilerin çalmaya çalışıtığı oylar yayınlandı. Plakasız arabalardan, mükerrer oylara, tüm gün sosyal medyada oy hırsızlığı haberleri dolaştı.

Eğer AKP gerçek oyları manipüle etmeye çalışsaydı, kimse o insanları evlerinde tutamazdı. Muhtemelen o gerilimi ve o kararlılığı görünce AKP’nin oy çalma timleri çalmaktan vazgeçti. Yoksa son ana kadar AKP’nin ileri gelenleri son derece rahattı. Çünkü  oy çalmak için timler ayarlamış oyların çalınması neredeyse garanti gibiydi. Tam da bu nedenle oylar açılır açılmaz AKP’li yazarlar ve adaylar “çok güzel sonuçlar geliyor” “tansiyon ilacı hazırlayın” diye twitler atmaya başladılar. Amaç algı yaratıp çalınan oyları maniple etmekti. Oy çalamayacaklarını anlayınca vazgeçtiler….

Özetle, sosyal muhalefi toplum kesimlerinin kararlılığı sosyal medyaya yansıyınca, AKP’nin kaybettiği erkenden anlaşılınca AKP’nin oy çalma timler oy çalmaktan vazgeçti…