Sosyal medya acayip bir yer.
Gerçek hayatta yanınızda olan insanlarla geçirdiğiniz vakitten daha çok vakit geçiriyorsunuz bu alemde.
Gerçek hayatta en yakınınız olan insanlarla paylaşmadığınız duygu, düşünce ve hislerinizi, hatta sırlarınızı sanal ve tanımadığınız insanlarla çok rahat paylaşabiliyorsunuz.
Twittır son zamanların en popüler ve etkin sosyal medya platformlarından biri.
Hergün milyonlarca kişi hesap açıyor ve milyonlarca twit atıyor.
Özellikle Gezi olayları zamanında daha bir popüler olan, ve gücünün farkına varılan Sosyal Medya ve twittır , her kesimden ve düşünceden insanın , hem organize olduğu, hemde propoganda merkezi haline geldi.
Hatta Arap Baharı denilen süreç, bir bakıma sosyal medyanın kullanılarak yapıldığı, en büyük organizasyonlar arasında yer almıştır.
İşte bu kadar etkinliği ve popülerliği olan bu alan, tabiki gücü elinde bulunduran mecralarında dikkatini çekti ve adeta twittır büyük bir operasyon merkezi haline getirildi.
Sosyal medyaya olan ilgi ve günümüz insanının , olaylar hakkında duygu ve düşüncelerini rahatlıkla yazıp rahatladığı. Bazende var olan bazı kabiliyetlerinin , ortaya çıkarma adına bir fırsat zemini olarak gördüğü bu yer, kelimenin tam manasıyla at iziyle it izinin karıştığı bir mecra aynı zamanda.
O o kadar çok hesap, ve o hesaplar tarafından yayılan, o kadar çok bilgi ve belge oldu ki , artık insanlar neye ve kime inanacaklarını bilemez bir hale geldi bir süre sonra.
Özellikle 17-25 aralık operasyonlarından sonra başlayan ve hala devam eden süreçte , twitır çok etkin olarak hem hükümet hemde , hükümete muhalif kesimler tarafından kullanılıyor.
O kadar ki, ülke artık twittırdan yazılacak ve paylaşılacak şeylere kulak kesilmiş ve ordan gelecek haber ve bilgilere göre konum alacak halde.
İşte bu kadar etkili aynı zamanda tehlikeli ortamda herkesin aklına gelen bir soru var.
Kime güveneceğiz.?
Nasıl güveneceğiz.?
Evet çok fazla bilgi ve bu bilgilerin;
İsmi belli olmayan
Kimliği belirsiz
Gerçekte olup olmadığı belirsiz
Amacı belirsiz
Gizemli hesaplardan yayılması, ilk başlarda insanların dikkatini çekmiş ve herkes adeta bu hesaplara müptela olmaya başlamıştı.
Bir süre sonra artık bazı taşlar yerine oturdu ve her kesim belli başlı hesapların yazdıklarını ve referans gösterdikleri hesapların yazdıklarını dikkate almaya başladı.
Ama
Hala twittır çok tehlikeli ve operasyonel amaçlar için kullanılan bir mecra.
Özellikle kamuoyunu önceden olacak olaylara hazırlama ve gelecek tepkleri ölçme adına adeta bir işaret fişeği olarak kullanılıyor twittır.
Bu konuda herkesin aklına gelen
“Kimlere güvenelim. ? ”
Sorusuna vereceğim cevap ve bazı tavsiyeler maddeler halinde şunlardır.
1- Ne kadar popüler olursa olsun, ve ne kadar tanınmış olursa olsun, sanal alemde yazılan herşeye şüphe ile yaklaşmanızı tavsiye ederim.
2- Gerçek hayatta tanımadığınız, yada sizin tanıdıklarınızın referans olmadığı hesapların her yazdığına inanmayın.
3- Kısa sürede bir yerelere gelen ve popüler olan . Çok fazla bilgi ve belge paylaşan hesaplara hep şüphe ile yaklaşın. Ve asla bu kişilerin yazdıklarıyla bir hükme varıp eylemde bulunmayın.
4- Herkes tarafından kabul görmüş ve bilinen hesapların referans oldukları ve destekledikleri hesapların haricindeki hesapların , özellikle manipülatif ve tahrik edici paylaşımlarına itibar etmeyin.
5- Çok fazla gizemli ve bilinmedik şeyler hakkında konuşan, bu konuşmalarında , çok fazla ümit vaadeden yada çok fazla ümitsizliğe sevkeden insanların paylaşımlarına şüphe ile yaklaşın.
6- Küfür ve hakaret ile konuşan ve namus olarak kabul edilen ÜSLUP meselesinde , gerektiği kadar hassas olmayan insanları
a- Tanıyorsanız ….uyarmayın habire, bu sizi antipatik hale getiriyor. Beğenmiyor tavsip etmiyorsanız takip etmeyin.
b-Tanımıyorsanız….bence bir faydası olmaz böylelerinin size, takip etmeyi bırakın.
7- Şahısların tartışmalarına bence çok müdahil olmayın. Zira 2 kişinin tartışmasına sizi çok ilgilendirmiyorsa müdahil olmanız en fazla size zarar verir kanaatindeyim.
8- Özellikle size hakaret ve küfretmek için açıldığı belli olan hesaplardan sizlere veya değerlerinize yapılan hakaretlere kesinlikle cevap vermeden engelleyin.
9- Her yazılana yorum yapıp, herkese laf yetiştiren bir pozisyona kendinizi sokmayın, zira bu sizi antipatik yapar ve bir süre sonra sizi insanlar engellerler.
10- Çok sayıda insanı metion edip twitler atmayın. Bu, hem o twitin okunurluğunu azaltır. Hem de metion ettiğiniz insanların, bir süre sonra sizi engellemesine neden olur.
11- DM den çok fazla bu twitimi RT etsinler diye mesaj yollamayın. Bu başlarda hoş karşılanabilir ama bir süre sonra bıktırır insanları .
12- Dikkat çekeceğim yada rahatlayacağım diye insanlara küfür ve ağır sözler etmeyin. Bu size belki daha fazla RT getirebilir ama, bir süre sonra insanlar tarafından engellenen yada mimlenmiş hesap konumuna getirir sizi.
13- Her gördüğünüz resim ve yazanı doğru kabul edip yaymayın. Bazen özellikle yapılan bu tuzak en fazla da trol hesapların yazdığı ipe sapa gelmez söylemlerle ortaya çıkıyor.
Böyle hesapların yazdıklarını hemen kale almayın, hesaba bakın, sonra eğer gerçek hesapsa ve çok önemli ise bunu yayın. Aksi halde trollenmiş oluyorsunuz, yada hiç yere o hesapların reklamını yapmış oluyorsunuz.
14- Eleştirlere tahammülünüzün olması gerek. Eğer bu eleştirlerde küfür ve hakaret yoksa tahammül edeceksiniz. Eğer küfür ve hakaret varsa, asla hakaretle ve aynı seviyesizliklerle cevap vermeyin ve engelleyin. Bu size zarar veriri başkada bir işe yaramaz.
15- Kopyala yapıştır twitler atmayın. Zannetmeyin ki sahibi tarafından farkedilmiyor. Bu diğer insanlar tarafından da farkediliyor ve hakkınızda kötü bir intiba oluşur. Eğer hoşunuza gittiyse mesaj, tavsiyem kendi cümlelerinizle bu mesajı yazın.
Evet bunlar kendimce arkadaşlara tavsiyelerim.
Son olarak
Her yazılana inanmayın. Kendi akıl ve vicdan süzgecinden geçirin yazılanları.
Vicdanınız sizi asla yanıltmayacaktır.
Hatalarınızı ve yanlışlarınızı kabul etmeniz sizi ne gerçek hayatta, nede sanal alemde size kaybettirmez.
Bu nedenle sizlere hakaret ve küfür etmeden eleştiren insanları DİNLEYİN ve kulak ardı etmeyin.
Umarım faydası olur bu tavsiyelerin.
Muhabbetle…