Yemîn veya and

Bir şeyi yapacağına veya yapmayacağına dair, genellikle kutsal kabul edilen bir varlık üzerine verilen söz. Kökeni tarih öncesi dönemlere dayanan ve genelde dinî bir mana içeren yemîn veya and içme törenleri, günümüzde bazı seküler kurumlarda görev başı yapan kimseler tarafından da görevin hakkıyla yerine getirileceğine dair söz vermekte kullanılır.

Yemin Arapça kökenli bir kelimedir. Sözcük anlamı sağ el, bereket, güç, kuvvet demektir. Türkçe’ye İslam dini ile birlikte yerleşmiştir. Yemin İslamiyet içerisinde daha çok Allah’ın isimleri veya zâtî sıfatlarından birisi anılarak yapılır. Bu kavramın, kelimenin anlamı ile bağlantısı şu şekilde açıklanır: “Yeminin söze güç kuvvet katması ve yeminleşenlerin sağ ellerini birbirlerine vurmalarıdır.

Mecliste yeni seçilen milletvekillerinin yemin törenini izlerken gördüğüm şey tek kelime ile YALAN hemde vıcık vıcık yalan.

Evet 10 larca defa şahit olduğumuz yemin törenlerinde yemin edenlerin çok büyük bir kısmının ettikleri yeminlere sadık kalmadıklarını yaşayarak gördük ne yazık ki.

Bunca tecrübeden ve hatta daha 1-2 hafta önce yemin metninde ki yazılanların tam aksi işleri yapmaktan gurur duyanların bugün gelip 80 milyonun önünde yemin metninde yazanları yapacaklarına dair namusu ve şerefi üzerine yemin etmeleri bende tam anlamıyla bir mide bulantısına sebeb oluyor.

Neden mi ….

İşte Milletvekillerinin ettikleri yemin….

Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik ve laik cumhuriyete ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma; toplumun huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan kaynaklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasa’ya sadakatten ayrılmayacağıma; büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine ant içerim

Sizinde Aklınıza şahıslar ve olaylar geldi dimi hemen..

Sizde bir çırpıda bu yemini hergün 100 defa bozan koca makamlarda ki Makam sahiplerini hatırladınız dimi…

Seni bir kere daha Rahmetle anıyorum Osman Yüksel Serdengeçti Milletvekili seçildiği dönemde, Meclis’in döner kapısından içeri girerken, “Döneklik buranın kapısında başlıyor.” demişti.

Eeee şimdi siz bana diyorsunuz haklı olarak…..

Tarafsız olacağına yemin eden Başkanı ne ki Cumhuru ne olsun diye…

Ben de size valla haklısınız ne deyim bende bu sözün üstüne susarım yeminle…